hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    NASA'nın ihalesi sonuçlandı

    NASAnın ihalesi sonuçlandı
    expand

    Amerikan Havacılık ve Uzay Kurumu (NASA), uzay mekiklerinin emekliye ayrılmalarından sonra Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ikmal yapılması için açtığı 3,5 milyar dolar tutarındaki ihaleyi iki özel şirkete verdi.

    NASA'nın uzay operasyonlarından sorumlu direktör yardımcısı Bill Gerstenmeier, merkezi Virjinya eyaletinin Dulles kentinde bulunan Orbital Sciences (OSC) şirketi ile 8 fırlatma için 1,9 milyar dolar ve merkezi Kaliforniya eyaletinin Hawthorne kentinde bulunan SpaceX şirketi ile de 12 uçuş için 1,6 milyar dolar tutarında sözleşme imzalandığını açıkladı.

    ISS'e ikmal için ilk SpaceX uzay aracını fırlatma tarihi Aralık 2010 ve Orbital'inki de Ekim 2011 olarak belirlendi.

    1 Ocaktan itibaren geçerli olacak ve 31 Aralık 2016'da sona erecek iki sözleşme, ISS'e her biri en az 20 ton ikmal malzemesi gönderilmesini öngörüyor.

    İki özel şirket bu uçuşlarında ayrıca istasyondan Dünya'ya yük, atık ve teçhizat
    da getirecek.

    İki özel şirketle ISS'in ikmali için imzaladığı sözleşmeyi mekik programının sona ereceği 2010 sonuyla gelecek nesil uzay araçları arasında bir geçiş dönemi olarak gören NASA, ISS'e yapılacak uçuşların sorumluluğunun 2011'de yüzde 20'sini ve 2013'te de yüzde 70'ini SpaceX ve OSC şirketlerine vermiş oluyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow